Van augustus tot en met oktober 2015 heb ik drie maanden in Londen gestudeerd en gewerkt; een enorm leerzame ervaring die ik absoluut niet had willen missen. De eerste twee maanden heb ik een intensieve cursus Legal English gevolgd aan de Londen School of English, welke ik met succes heb afgerond door het behalen van een Cambridge Legal English Certificate. Heerlijk om samen met juristen en andere advocaten van allerlei nationaliteiten terug in de schoolbanken te zitten!

Tijdens de cursus heb ik niet alleen mijn Engels op een hoger niveau gebracht, ik heb ook de nodige kennis opgedaan over het Engelse rechtssysteem. Onder meer door het bijwonen van meerdere zittingen heb ik een goede indruk gekregen van de rol van de advocaat in een Engelse procedure. Gelukkig was er ook genoeg tijd voor sociale activiteiten om mijn medestudenten beter te leren kennen, waardoor ik veel geleerd heb over rechtssystemen in verschillende landen en internationale contacten heb opgedaan. De cursus is daarom zowel op zakelijk als persoonlijk vlak een toegevoegde waarde voor mijn ontwikkeling geweest.   

Advocaat in Londen

De Bok is aangesloten bij het Europese netwerk van advocatenkantoren JCA International. Daardoor heb ik de mogelijkheid gekregen om aansluitend aan de cursus een maand stage te lopen bij de Engelse vestiging van JCA. Het werk van een advocaat in Londen is goed vergelijkbaar met mijn werk als advocaat in Rotterdam, maar er zijn ook zeker verschillen. De juridische en pragmatische invalshoek van het werk is uiteraard overal het uitgangspunt, maar omdat in Engeland een onderscheid wordt gemaakt tussen advocaten die adviseren (solicitors) en advocaten die procederen (barristers), was mijn dagelijkse praktijk op een aantal onderdelen anders dan bij De Bok. Daar komt bij dat Londen het financiële hart van Europa is. Een groot deel van de zaken waar ik bij betrokken ben geweest, had een internationaal aspect. Dat sprak mij enorm aan. Het verruimt je blik wanneer je met mensen van diverse nationaliteiten werkt. Het is erg leerzaam om een tijdje in een andere cultuur dan de Nederlandse aan de slag te zijn. Je leert dat de Nederlandse manier van aanpak helemaal niet zo vanzelfsprekend is. 

Leven in Londen

Wat Londen voor mij interessant maakt, zijn de tegenstellingen die je er kunt vinden. In West-Londen, in Chelsea en Kensington, kun je wegdromen in prachtige groene parken, Victoriaanse architectuur en luxe warenhuizen, en via de City - het financiële district van Londen - ben je in no time in het rauwere en hippe Shoreditch in Oost-Londen, waar elke week een nieuw restaurant of koffietentje wordt geopend. Ik voelde mij snel thuis in de stad, niet alleen vanwege mijn vriend die al een tijdje in Londen woont, maar ook omdat Londen een magneet is voor mensen van uiteenlopende afkomst en ambities. De stad bruist en er is altijd iets te doen en te ontdekken. Omdat het onmogelijk is overal bij te kunnen zijn, heb ik vooral geprobeerd mijn leven te leiden zoals ik dat in Nederland ook zou doen. Ik heb zelfs heel veel in Londen gefietst, hoewel dat vanwege het verkeer toch een minder relaxte bezigheid is dan in Rotterdam…

Carrièremogelijkheden De Bok

De Bok besteedt aandacht aan persoonlijke ontwikkeling en carrière en staat dan ook open voor talentvolle advocaten met internationale ambities. Benieuwd naar de carrière mogelijkheden bij De Bok? Kom vooral eens kennis maken.